JU Mješovita elektrotehnička i drvoprerađivačka srednja škola Bihać
..:: sa nama krenite u cjeloživotno obrazovanje ::..

Međunarodna priznanja i nagrade

Stimulacija inovatorima

   Načelnik Općine Bihać Hamdija Lipovača upriličio je prijem za inovatore iz nekoliko općina sa područja Unsko-sanskog kantona. Obraćajući se svojim gostima načelnik Lipovača je kazao kako inovatori u našoj zemlji nemaju odgovarajuću pažnju i podršku, iako su u isto vrijeme cijenjeni u svijetu inovatorstva. Da su inovatori iz BiH istinski ambasadori svoje zemlje potvrdile su to mnoge zlatne medalje i sa ranijih sajmova kao što je to izuzetan uspjeh na 35-om međunarodnom salonu inovacija, novih tehnologija i proizvoda održanom u Ženevi od 18. do 22. 2007. godine.

Hamdija i Prof. Ilija Mrenica
Tada su, vrijedi podsjetiti, Bišćani Amir Nefić i Ljubiša Samardžija u svoj grad donijeli vrijedne zlatne medalje za svoju inovaciju. Na kraju prijema Lipovača je mladim inovatorima uručio prigodne čekove i finansijska sredstva kao znak podrške njihovom radu na značajnim inovacijama.


Hamdija i Prof. Ilija Mrenica Alenu Džaniću zlato za inovacije

Bišćanin Alen Džanić, učenik Srednje mješovite elektrotehničke škole, na nedavno završenom 37. međunarodnom sajmu inovatora u Ženevi primio je zlatnu medalju Federalne agencije za nauku i inovacije Rusije za GSM alarmni uređaj s integriranim školskim zvonom. Međunarodni stručni žiri nagradio ga je bronzanom medaljom. Uređaj za koji je nagrađen primjenljiv je, osim škola, i u industriji, ali i u domaćinstvu, jer se alarm aktivira i u slučaju provala.

“Na projektu sam radio dva mjeseca zajedno s prijateljima,uz nadzor profesora Ilije Mrenice. Međutim, trud nije bio dovoljan te nam je novčano pomogao Ismet Brkić, direktor naše škole, što je doprinijelo da projekt završimo. Nadam se da će vlasti prepoznati funkciju ovog uređaja te finansijski podržati ovaj i brojne projekte koji su u pripremi” – kazao nam je Džanić.